Vårviner – ljusa smaker i rätt sällskap

Vinkompassen

2025-04-29
 1min

Vårviner är friska, lätta och fulla av energi – precis som maten vi längtar efter när ljuset återvänder. Från svalt bubbel till bärig rosé och syradrivna vita viner – här är flaskorna som hör hemma i kylen när våren kliver in.

Våren börjar i glaset

Det krävs inte mycket. En mjuk vind. Ett öppet fönster. Doften av naturen som vaknar. Då vet man – det är dags att skruva om smaklökarna.

Vårens viner bär inte på tyngd eller mörker. De är som nyskördade örter: levande, friska och fulla av syra.

Tre vårviner att sätta på kylning

Vårvin handlar inte om stil – det handlar om stämning. Här är tre flaskor som passar lika bra till fågelkvitter som till färskpotatis.

Prosecco – bubblor som väcker vårkänslor

Inget sätter tonen som ett glas kall prosecco. Lätt, spritsigt och alltid redo – oavsett om det serveras till brunch, snacks eller bara som en ursäkt att skåla för säsongen.

Rosé – vårens mest självklara färg i glaset

Det är något med den första rosén. Den säger att vi bytt kapitel. Den funkar till mat, till skratt och till eftermiddagar då man inte behöver tänka så mycket mer.

Sauvignon Blanc – vin till gröna smaker

Inget vitt vin matchar vårens grönsaker lika självklart som sauvignon blanc. Syradriven, örtig och fläderskimrande – den lyfter allt från sparris till getost.

När maten blir lättare – välj vin som lyfter

När säsongerna skiftar gör också måltiderna det. Här är några rätter som andas vår – och vad du kan hälla i glaset:

Bjud in våren – med rätt vårviner i glaset

Det handlar inte om att byta ut hela vinhyllan – bara om att känna efter när det är dags att byta rytm. Kyla flaskan lite extra. Låta citrus ersätta kanel. Välja något som smakar som ny luft och nysådda fält.

Fler tips på vårviner hittar du på Vinkompassen.se se till att ha något på kylning lagom till när våren verkligen slår ut.