Välj rätt vin till mat och särskilda tillfällen

Tycker du att det är svårt att veta vilket vin som passar till vilken typ av mat? Det är du inte ensam om att göra. Att kombinera mat och vin är en konst.

Här har vi på Vinkompassen samlat artiklar med tips på vin till mat och vilka typer av viner som lämpar sig särskilt bra vid specifika tillfällen. Ta del av vår kunskap och ta dina måltider till en ny nivå.

Vin till pulled pork
2025-09-30

Vin till pulled pork – hitta rätt vin till den rökiga, sötsyrliga smaken

Pulled pork är långkokt kärlek på tallriken – saftig, smakrik och full av karaktär. Men vilket vin passar bäst till pulled pork? Här guidar vi dig till rätt val, oavsett om du serverar det med klassisk coleslaw, BBQ-sås eller i en burrito.

Vinkompassen

färgen på vinflaskan
2025-09-30

Färgen på vinflaskan – grön, brun eller klar?

Varför är vinflaskor gröna, bruna eller klara? Flaskans färg påverkar inte bara vinets hållbarhet utan också vår upplevelse vid bordet. Här får du veta vad skillnaden betyder – från tradition till smak.

Vinkompassen

Muskat
2025-09-30

Muskat – den aromatiska druvan med blommig charm

Muskat (Muscat) är en av vinvärldens äldsta druvor. Aromatisk, blommig och fruktig – från mousserande till söta dessertviner. Upptäck smak, ursprung och bästa matmatchningar.

Vinkompassen

Vin till lasagne
2025-09-16

Vilket vin passar till lasagne? Vi har svaret!

Letar du efter ett perfekt vin till lasagne? Vi har samlat våra bästa tips för att du ska hitta ett vin som passar – både till bolognese och vegetariska varianter!

Vinkompassen

Rött mousserande vin
2025-09-16

Rött mousserande vin – bubblor i rött!

Har du hört talas om rött mousserande vin? Kanske har du smakat det någon gång? Eller kanske förknippar du det med bål och festliga sommarkvällar? Oavsett, rött mousserande vin är faktiskt en rolig samtalsstartare och något du verkligen borde testa om du inte redan gjort det.

Vinkompassen

Tanniner
2025-09-16

Tanniner i vin – Så påverkar de smaken

Tanniner är vinets hemliga ingrediens som skapar struktur och karaktär. De är de små molekylerna som gör vinet mer än bara en god dryck – de ger det både kropp och en förmåga att åldras med elegans. Men vad är egentligen tanniner, och varför påverkar de smaken så mycket? Här får du veta hur du kan känna igen dem och varför de gör vinet ännu mer intressant.

Vinkompassen

Vin till kantareller
2025-08-27

Vin till kantareller – bästa valet till toast, soppa och pasta

Vin till kantareller kräver balans. Svampens nötiga, jordiga och lätt kryddiga smak vill ha viner som lyfter fram höstens guldkorn utan att ta över. Här får du de bästa tipsen till kantarelltoast, krämig soppa och mustig pasta – och vilken vinstil som passar bäst.

Vinkompassen

Rioja
2025-08-27

Rioja – Spaniens mästare i balans och komplexitet

Rioja är Spaniens mest kända vinregion, berömd för sin balans mellan frukt, syra och ek. Här förenas tradition och modernitet, med viner som spänner från fruktiga och tillgängliga stilar till eleganta lagringsviner. Rioja passar lika bra till spanska klassiker som tapas, lamm och chorizo som till svenska favoriträtter.

Vinkompassen

Socker i vin
2025-08-27

Socker i vin – så påverkas smaken, kroppen och balansen

Socker i vin påverkar både smak, fyllighet och hur vinet upplevs i munnen. Här får du veta varför socker finns i vin, hur mycket det faktiskt innehåller – och hur du enkelt tolkar sockerhalten när du väljer vin till maten.

Vinkompassen

1 2 3 11